Президентът на САЩ Джо Байдън призова за незабавното освобождаване на сваления президент

...
Президентът на САЩ Джо Байдън призова за незабавното освобождаване на сваления президент
Коментари Харесай

Байдън призовава за освобождаването на президента на Нигер

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани за незабавното освобождаване на сваления президент на Нигер Мохамед Базум. Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че САЩ са се заели да възстановят избраното държавно управление на Нигер.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани за незабавното освобождаване на президента на Нигер Мохамед Базум в четвъртък, съвпадайки с 63-ата годишнина от деня на независимостта на страната.

" Призовавам президентът Базум и фамилията му да бъдат неотложно освободени и за опазване на трудно извоюваната народна власт в Нигер ", сподели Байдън в изказване.

Неговите мнения идват малко след като САЩ подредиха евакуацията на някои чиновници и фамилии от посолството си в Нигер след боен прелом.

Държавният департамент на Съединени американски щати сподели, че задачата ще остане отворена и висшето управление ще продължи да работи оттова.

" В този сериозен миг Съединените щати застават с народа на Нигер, за да почетат нашето дългогодишно партньорство, вкоренено в споделени демократични полезности и поддръжка за гражданско ръководство ", сподели Байдън.

" Нигерският народ има право да избира своите водачи ", сподели президентът на Съединени американски щати. " Те показаха волята си посредством свободни и почтени избори - и това би трябвало да се почита.

Изборите на Базум през 2021 година означиха първия кротичък преход на властта в страната след четири предходни преврата, които раздрусаха страната от нейната самостоятелност през 1960 година от френската колониална власт.

" Съединените щати остават ангажирани с нашите връзки с народа на Нигер и с нигерската народна власт. Ние оставаме дипломатически ангажирани на най-високо равнище ", сподели той.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър сподели, че посолството остава отворено за лимитирани незабавни услуги, само че Държавният департамент поучава жителите на Съединени американски щати да не пътуват до Нигер.

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели на Базум в телефонен диалог, че Вашингтон поддържа уговорката си към възобновяване на определеното държавно управление на страната, съгласно изказване на Държавния департамент.

Засега Вашингтон не е оповестил евакуиране на войски от западноафриканската страна. В Нигер има към 1100 американски бойци.

Съобщението на посолството на Съединени американски щати пристигна, откакто министрите на защитата от държавите-членки на западноафриканския районен блок ECOWAS се срещнаха, с цел да обсъдят рецесията, до момента в който делегация от блока беше в Ниамей, с цел да договаря с хунтата.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР